Verdens kirker i Trondheim

Forrige gang sentralkomiteen møttes, var i 2014. (Foto: oikumene.org)

Forrige gang sentralkomiteen møttes, var i 2014. (Foto: oikumene.org)

22. juni fylles Nidarosdomen av kristne toppledere fra hele verden. De samles i Trondheim for å meisle ut veien videre for verdens største sammenslutning av kristne kirker, Kirkenes verdensråd (KV).


Det er KVs sentralkomite som har tatt turen til Nordens pilegrimsby for å diskutere dagsaktuelle saker som religion og vold, barns rettigheter og situasjonen i Midtøsten. Kronprinsparet vil også være tilstede under åpningsgudstjenesten.

Er du i Trondheim? Da kan du få med deg de åpne møtene. Se lenke med oversikt her.

Pilegrimsferd
Temaet for Trondheims-møtet er Pilegrimsferd – å bestemme landskapet i fellesskap.
Dette henger sammen med visjonen for KVs arbeid som ble vedtatt under organisasjonenes siste generalforsamling i 2013, Pilgrimage of Justice and Peace.

– Ved å knytte an til og fornye pilegrimstradisjoner understrekes sammenhengen mellom tro, spiritualitet, fellesskap og konkret arbeid for vår neste. Gjennom denne tilnærmingen prøver KV å binde sammen ulike tråder i bevegelsens historie, den som handler om misjon, teologi og arbeid for kirkens enhet og den som handler om sosialt og politisk arbeid, forteller Berit Hagen Agøy. Hun er generalsekretær i Mellomkirkelig råd, som ofte kalles Den norske kirkes utenriksdepartement.

Felles klimaengasjement fram mot klimatoppmøtet i fjor er et eksempel på hvordan teologi og handling ble forent. 1,8 millioner underskrifter fra «klimapilegrimmer» ble overlevert i desember i Paris.

Fredsbygger
Sentralkomiteen, som består av 150 medlemmer, møtes annethvert år for å diskutere overordnede kirkepolitiske saker og prioriteringer i KVs arbeid. På møtet i Trondheim drøftes KVs engasjement i land som Nord-Korea, Nigeria, Burundi, Colombia, Israel/Palestina, Syria og Ukraina. Komiteen skal også diskutere hvordan kirker i samarbeid med UNICEF kan synliggjøre og styrke barns rettigheter og vern mot diskriminering, vold og overgrep, innad kirkene og i lokalsamfunn.

– Kirkene kan ha en viktig rolle i å bygge broer i nasjonale konflikter. I dagens Syria er den ortodokse kirken en av de viktigste aktørene for å skaffe sivilbefolkningen humanitær hjelp, poengterer Hagen Agøy.

Fakta om Kirkenes verdensråd:

Denne artikkelen er i kategorien Forbruk og rettferd, Internasjonalt, Økumenikk og tagget , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *