Tett på fasteaksjon

Dette er ikke et offer, men en livsstil, forteller Åsmund og Marianne Offernes - klare med bøsser også i år! (Foto: Kirkens Nødhjelp)

Dette er ikke et offer, men en livsstil, forteller Åsmund og Marianne Offernes – klare med bøsser også i år! (Foto: Kirkens Nødhjelp)

Tirsdag 15. mars er det fasteaksjon og konfirmanter og andre bøssebærere banker på dører over hele landet. Offernes-paret er engasjert, både privat og på jobb.

Ekteparet Åsmund og Marianne Offernes lar gjerne jobb og fritid gli over i hverandre i håp om mer penger i bøssene under fasteaksjonen.

De deler hjem og arbeidsplass i Rælingen, men fremdeles gløder det over ekteparet Offernes. Ingen grunn til å bekymre seg for at menigheten og arbeidet med fasteaksjonen skal gå på bekostning av husfreden, forsikrer de.

– Kirka er en veldig god arbeidsgiver. Så lenge alt går bra får man gjøre stort sett det man har lyst til, sier Asmund med et smil.

Offernes er på Inspirasjonssamlingen Kirkens Nødhjelp arrangerer for de frivillige hvert år før fasteaksjonen, like før de skal holde foredrag om hvordan de «snudde skuta» i Rælingen.

– Ofte blir man sittende på hver sin tue i menighetene, der alle får ansvar for «sitt» område. Slik var det også hos oss, men vi fikk snudd det slik at ansvaret for fasteaksjonen hviler på flere. Det ga også økt engasjement, sier Marianne Offernes, menighetspedagog i Rælingen kirkelige fellesråd.

– Vi har jo «gratis» arbeidskraft i konfirmantene, men vi så jo at foreldrene også er en enorm ressurs. Derfor har vi gått ut og bedt om at 100 konfirmantforeldre stiller opp. Når man bikker over et visst antall blir det morsomt å delta – og det blir merkeligere å ikke delta, enn å delta. Det er ikke ildsjelene vi er ute etter, men vanlige mennesker uten spesielle evner. Vi ville vise at vanlige folk duger. Folk ser det er lett å delta, og det blir en forventning om at alle skal være med, sier kateket Åsmund Offernes.

Kurs i bøssebæring
For å trygge konfirmantforeldrene kjører Marianne og Åsmund rett og slett et kurs i bøssebæring. Ved hjelp av rollespill skal foreldrene ha testet ut ulike scenarier før de ringer på sin første dør. De prøver ut forskjellige roller, der noen foreldre lukker opp som sure kjerringer, kranglete gubber eller velvillige givere.

– Om man tror man behersker noe, så gjør man det bedre enn om man er usikker. Folk ser at det ikke er lett, men at det er viktig. Dessuten er det veldig holdningsskapende. Neste gang de lukker opp døra for en bøssebærer, tenker de at det jo kunne vært dem selv som stod der, sier Åsmund Offernes.

– Vi har også laget noen kort som de skal ha med seg i lomma når de går fra dør til dør, og som de kan ta frem når kulda biter og de har møtt den fjerde sure innbyggeren på rad. På kortet står det noe motiverende som minner dem om hvorfor de ble bøssebærer. Dermed blir det mer sannsynlig at de ringer på neste dør, der det kanskje er penger å hente. Om vi er innom alle husstandene, er det større sannsynlighet for at vi når målet vi har satt oss.

100.000 kroner
I fjor nådde menigheten i Rælingen målet om 100.000 innsamlede kroner. I år handler målet om antall bøssebærere. 150 bøssebærere håper man vil innta Rælingen. Åsmund og Marianne deler ut kinobilletter til dem som samler inn mest i snitt, og bøssebærerne kan i tillegg håpe på at det ligger «gullbillett» på roden deres.

– Arbeidet med fasteaksjonen gjør foreldrene mer positive til menigheten. For oss er dette en viktig sak og et godt verktøy, sier Åsmund Offernes fornøyd.

Se en kort film til inspirasjon og informasjon før årets aksjon!

 

Denne artikkelen er i kategorien Barn og unge, Diakoni, Forbruk og rettferd, Gudstjenesteliv, Internasjonalt og tagget , , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *