Språkkafe – enkelt og effektivt

På Lademoen møtes Lamuu fra Etiopia, Hilde fra Norge og Mona fra Iran - til en god, hverdagslig prat - på norsk. (Foto Kirsten Stangvik/Daffy design)

På Lademoen møtes Lamuu fra Etiopia, Hilde fra Norge og Mona fra Iran – til en god, hverdagslig prat – på norsk. (Foto Kirsten Stangvik/Daffy design)

I Trondheim har Lademoen menighet allerede driftet språkkafe i et par år. Tilbudet er populært både blant utlendinger og frivillige.

Det er to år siden diakon Sissel Håve Smørvik kom på ideen om å starte språkkafe. Da var det en gruppe kristne etiopiere som leide lokaler av Lademoen menighet, men som ikke var så godt integrerte i samfunnet.

– Det var etiopierne selv som sa at språket er nøkkelen for å komme inn i det norske samfunnet. Og da «spionerte» jeg litt på hvordan Enhet for voksenopplæring i Trondheim kommune hadde denne type tilbud for innvandrere, og laget et eget opplegg.

Kort fortalt er det treff hver mandag kveld i halvannen time, her serveres det gratis frukt og kaffe og te, og det er en turnus med frivillige som er med å samtaler med utlendingene som kommer.

– Det har ikke vært vanskelig å fylle turnuslistene her, både folk i menigheten og andre vil hjelpe til. Dette er jo ikke grammatikkurs, men et sted hvor vi har hyggelige samtaler, og så godt som alt foregår på norsk. Dette skal være et lavterskeltilbud for å øve seg på den muntlige norsken, slik at integreringen i samfunnet vårt går raskere og enklere.

Eksklusivt for damene
Hver mandag kommer det mellom 10-20 personer, med ulik eller ingen religiøs tilknytning, og det er både arbeidsinnvandrere, flyktninger og asylsøkere, mennesker i alle kategorier. Men diakonen fant ut at det var en viktig gruppe som var nesten fraværende: kvinnene. Dette måtte hun gjøre noe med.

– Da bestemte vi oss for å lage en språkkafe som kun var tillatt for kvinner, der de selvfølgelig kan ta med barn. Dette er på dagtid, på fredager. Vi ser at kvinnene er mye mer åpne og legger bort litt sjenanse når det ikke er menn her, og det blir det mange gode en-til-en-samtaler i lokalene våre. Også her er trøndere flinke til å stille opp, og det er både pensjonister og arbeidsledige, kirkegjengere og andre som er her og snakker norsk med utlendingene.

Gledelig å bidra
Alle er selvfølgelig velkomne til de to språkkafeene, og det henger plakater i lokalmiljøet om tilbudet. Sissel Smørvik oppfordrer andre til å starte det samme – nå som det kommer mange nye flyktninger til landet.

– Dette er veldig givende arbeid, og et tilbud som treffer bredt. Språkkafe henvender seg til alle, og det er lav terskel for å delta. Det stilles jo heller ikke spesielle krav til frivillige, det som betyr noe er at de liker å prate med folk, bli kjent med nye, og kan forplikte seg til å stille opp innimellom på kafeene.

Frivillighetssentralen hjelper til å skaffe frivillige til Språkkafeen, men kafeen drives i sin helhet av Lademoen menighet.

Her er diakonens tips – som du kan få helt gratis og tilpasse til egen språkkafe:

Denne artikkelen er i kategorien Diakoni, Gudstjenesteliv, Internasjonalt og tagget , , .

2 kommentarer til Språkkafe – enkelt og effektivt

 1. Laima sier:

  Hi,
  Jeg er interressert om språkkafe.Når går som kurs?

  Mva Laima

  • Redaksjonen sier:

   Hei, Laima – så fint at du vil på språkkafe! Det er ikke et kurs, men et fint møtested der man snakker på norsk og blir kjent. Kafeen arrangeres av Lademoen menighet, og du kan ta kontakt med diakon Sissel Håve Smørvik der for å høre når neste kafe arrangeres. Hun har telefon 468 07 384 eller epost ss947@kirken.no

   Hilsen Siv Thompson, redaktør kirkeaktuelt.no

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *