Søkelys på forfulgte

Slaveri-lignende liv er ikke uvanlig for særlig unge jenter på flukt. (Foto: HimalPartner/Pål Brenne)

Slaveri-lignende liv er ikke uvanlig for særlig unge jenter på flukt. (Foto: HimalPartner/Pål Brenne)

Blikk utover er viktig – og nå, med Global uke, Søndag for de forfulgte og Menneskerettighetssøndagen framfor oss, setter kirker og organisasjoner i Norge og ute i verden et særlig fokus på undertrykte og forfulgte.

Temaukene og -dagene vil særlig rette oppmerksomheten mot mennesker som er utsatt for overgrep og forfølgelse, og som er fratatt sine rettigheter og muligheter til et verdig liv. Bli med og vis solidaritet nå i november og desember!

Flukt og konsekvenser
Mange som opplever forfølgelse i sitt hjemland legger ut på flukt. De befinner seg da i en særlig sårbar situasjon, og en del ender opp i slaveri-lignende forhold og blir utnyttet gjennom dårlige arbeidsvilkår, mangel på lønn, og seksuell utnytting og så videre.

De forfulgte er ofte minoriteter i sine samfunn. Dette innebærer at de også opplever diskriminering på grunn av sin tro. Et eksempel er i Pakistan, der er det vanskelig for kristne og andre minoriteter å konkurrere på lik linje eller få vanlige jobber, de blir henvist til lav lønn og/eller jobber som ingen andre vil ha.

Fakkeltog
Men norske menigheter kan engasjere seg, og første synlige markering kan gjøres allerede nå i november. Da arrangeres fakkeltog i en rekke norske byer; Stokmarknes 6/11, Bergen 9/11, Oslo 10/11, Stavanger 10/11, Sarpsborg 12/11, Ålesund 14/11, Stord 16/11 og Halden 17/11 (oversikt ligger på fakkeltog.no)

Brennende engasjement i hovedstaden
I Oslo er altså datoen 10. november. Da er det 10. gang fakkeltog i solidaritet med forfulgte kristne arrangeres. Organisasjonene Åpne Dører og Stefanusalliansen står bak.
I år er temaet Der det er farlig å skifte tro, med særlig fokus på situasjonen i Iran og Saudi-Arabia.

Markeringen starter med en samling i Oslo domkirke kl 17. Der deltar iranske Nikoo Ordodary, som jobber for den kristne TV-kanalen Sat7 Pars. Det blir også en appell ved Stig Magne Heitmann fra Åpne Dører. Musikk ved Hans Inge Fagervik.
Ca kl 18 går fakkeltoget fra Oslo domkirke til Utenriksdepartementet, der pastor Siri Novak Jenssen overrekker årets opprop.

Se mer info her

Bli med og oppfordre din menighet til å sette av en kveld for forfulgte kristne!

Ønsker du å vite mer?
Kontakt Elin Finnseth Sæverås i Norges Kristne Råd, efs@norkr.no for informasjon om Global uke.

Kontakt Hilde Skaar Vollebæk i Stefanusalliansen, hsv@stefanus.no for informasjon om Søndag for de forfulgte.

Kontakt Andreas Saaghus i  Mellomkirkelig råd, as786@kirken.no, for informasjon om Menneskerettighetssøndagen.

 

 

 

 

 

Denne artikkelen er i kategorien Diakoni, Forbruk og rettferd, Internasjonalt og tagget , , , , , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *