Å snakke med unge på nett

Nettprestene Pernille Astrup og Knut Nåtedal. (Foto: skjermdump fra nettkirken.no)

Nettprestene Pernille Astrup og Knut Nåtedal. (Foto: skjermdump fra nettkirken.no)

Hva kan kirken gjøre i nettsamtale med ungdom? Her deler prester i Nettkirken av sin erfaringer.


Ungdom trenger å bli sett, enten det er ansikt til ansikt eller via nettbrettet. Under årets trosopplæringskonferanse holdt prestene Pernille Astrup og Knut Nåtedal fra Nettkirken et seminar om hvordan kirken kan møte sårbar ungdom på nett. Her kan du lese et utdrag av deres erfaringer og tips.

Smerte og hemmeligheter
Tematikk som kan dukke opp når ungdom tar kontakt på nett:
Smerte, ensomhet, store spørsmål, skam, hemmeligheter, traumer, overgrep, spiseforstyrrelser/selvskading.

– Hvordan møter Nettkirken dem? Med lyttende ører, medfølelse, innlevelse, nærvær. Vi lar oss påvirke. Respekt og tydelighet er kjempeviktig, sier Knut Nåtedal.

Han og kollegene skriver gjerne i svar at ”Sånn skal ingen ungdom ha det. Her kan du gråte”. De mener det er viktig med oppfølging over tid, og ikke minst å gi de unge mot til å være på vei og mot til å stå i ubesvarte spørsmål.

Kontakt vekker håp
– Hva gjør kontakt, spør Pernille Astrup, og følger opp med svaret:
– Kontakt skaper sterke inntrykk. Kontakt gir trygghet, det gir nyanser, det vekker håp og det vekker ressurser til live. Og ungdom gjenkjenner godhet når de møter det.
Nettprestene anbefaler deg å være tydelig når du må gå fra en samtale på nett. Ungdom er vant til raske svar i sosiale medier, og må derfor få beskjed dersom du ikke er tilgjengelig på en stund.

Verktøy til vanskelige samtaler
Nettprestene oppfordrer deg til å våge å bruke den du er i møte med de unge. Følgende setninger kan være nyttige verktøy:

Hvis jeg var deg, tror jeg at jeg ville ha følt …
Om jeg hadde opplevd noe sånt, kan jeg tenke meg at …
Stemmer dette med din opplevelse?

– Be om å få gjette når de sier ”Jeg vet ikke” eller ”Jeg klarer ikke å si det.” Husk å sjekke ut om du gjetter riktig … Dette er en metode som kan fungere, sier Astrup.

Våg å se smerten
– Våg å se det du ikke liker! En kirke som tror at Gud ble menneske i de verst tenkelige kår, må våge å se at den verden Gud lot seg føde til er full av smerte, sier Astrup.
Selvskading er ikke uvanlig blant unge, og er ofte et uttrykk for mangel på språk. Som kirke kan vi bidra til å skape et språk i stedet for kutting eller lignende. Her er forslag til hva du kan si til en som strever med å sette ord på sin smerte:

Hvis tårene dine kunne snakke, hva ville de si da?
Hva ønsker du deg egentlig når du skader deg selv?
Hva blir lettere et lite øyeblikk når du har kuttet deg?

Anerkjenn deres verdi
Traumatiserte mennesker er ofte svart/hvitt i tankegangen. Ikke ta deres ”alltid” eller ”aldri” for å være helt korrekt, men veiled dem til å se flere nyanser. Et eksempel er nyanser knyttet til hvordan andre mennesker tenker om dem.
Be dem gjette hva du tenker om dem.
Spør dem så om de vil høre hva du virkelig tenker.

– Når de tror at de er verdiløse, be dem gjette hva du tenker om deres verdi. Hent frem via omveier deres evne til selvanerkjennelse, råder Astrup.

Les mer om Nettkirken her

Denne artikkelen er i kategorien Barn og unge, Diakoni, Kommunikasjonsarbeid og tagget , , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *