Nytt kurs hjelper flyktninger

Et måltid er en god ramme for å bli kjent med hverandre og norsk språk og kultur. (Foto: Silje Sjøtveit)

Et måltid er en god ramme for å bli kjent med hverandre og norsk språk og kultur. (Foto: Silje Sjøtveit)

Asylsøkere i Tinn lærer om norsk kultur gjennom Daghøyskolen. Det diakonale tiltaket fungerer som et vendepunkt i livet for flyktninger.

Nå kan din menighet bestille et nytt kursmateriell diakon Silje Sjøtveit i Tinn har utviklet. Kurset erfares som et vendepunkt i livet, ifølge deltakere.

– Tusen takk for disse fantastiske ukene med opplæring. De har både vært ganske koselige og lærerike. Tusen takk for all hjelpen du har gitt oss og all den tiden du brukte på oss, skrev Adam Kurdi, asylsøker og konvertitt fra Irak, nylig i en hilsen på Facebook til diakon Sjøtveit.

«Daghøyskole – en skole for livslyst og mening» startet opp våren 2014. Tidligere i år deltok 10 asylsøkere på kurset. Nå er kapasiteten doblet som følge av det økte antallet flyktninger som kommer til Norge.

– Tilbudet går bredt ut. Vi har et svært godt samarbeid med Mandheimen statlige asylmottak. De finner motiverte asylsøkere, og de mest ivrige av dem kommer på hver eneste samling, sier Sjøtveit.

Grunn til å stå opp
Årsaken til at Daghøyskolen ble etablert, er kirkens ønske om å bli kjent med asylsøkere som venter på svar fra UDI.

– Asylsøkere kan erfare flere år med isolasjon og ventetid. De som verken har tilbud om norskkurs eller vet om de får opphold, sier at Daghøgskolen gir de en grunn til å stå opp om morgenen. Uten noe å gjøre er det vanskelig å ha en god rytme i hverdagen, forteller diakon Sjøtveit.

– For alle som bor på asylmottaket er dette en positiv ting i hverdagen. Vi liker å jobbe og gjøre ting. Derfor var det fint å fylle hverdagen med noe annet enn å spise og sove, sier tidligere kursdeltaker Manar Alhashmiey til NRK.

Kurset holdes en dag i uken i en periode på syv uker. Undervisningen har et bredt spenn: norsk kultur, barneoppdragelse, IKT, kommunikasjon og relasjoner. I tillegg blir det laget mat fra ulike kulturer hver gang det er kurs.

Blir frivillige på sykehjem

– Når kurset er omme, får hver deltaker tilbud om en individuell samtale med meg. I den samtalen evaluerer vi kurset sammen, og så forsøker jeg å sette dem i kontakt med lokalsamfunnet.

Sjøtveit har blant annet god kontakt med et sykehjem. Nå kan asylsøkere etter endt kurs søke om å få være frivillig besøkende på sykehjemmet et par timer i uken. Dette kan resultere i en god attest, som igjen vil kunne være avgjørende i senere inntreden i arbeidsmarked og lokale miljø.

Lager kirkekaffe
Flere av asylsøkerne i Tinn er kristne og deltar på gudstjenester i Rjukan kirke. Noen har i forlengelse av kurset også blitt med i kirkens «Livsnære grupper», som møtes en gang i måneden til bønn og samtale.

– Selv om tiltaket er rent diakonalt og ikke religiøst, kan deltakerne få bli med på å lage mat til kirkelige arrangement. Vi har flere muslimer som gjerne gjør dette. Vi kjenner et trosfellesskap, da både kristne og muslimer tror på en skaper og erfarer bønn som viktig. For våre muslimske venner er det uproblematisk å hjelpe til på kjøkkenet og stelle i stand kirkekaffe etter gudstjeneste.

Den estetiske sansen gjennom å jobbe med keramikk, får flyktningene utløp for på Daghøyskolen i Tinn. (Foto: Silje Sjøtveit)

Den estetiske sansen gjennom å jobbe med keramikk, får flyktningene utløp for på Daghøyskolen i Tinn. (Foto: Silje Sjøtveit)

Bryter opp undervisningen
Man legger vekt på å stimulere de ulike sansene på Daghøyskolen. Det blir spilt klassisk musikk hver kursdag, og det er stort fokus på involverende undervisning med blant annet bruk av keramikk.

– For å unngå at kursdeltakerne faller i egne tanker, brytes undervisningen opp hyppig, forklarer Sjøtveit.

Avbrytelsene kan være ulike øvelser, leiker og metoder der deltakerne må reise seg opp, bevege seg rundt på gulvet og ta stilling til blant annet ulike påstander.

Veiledningshefte for kurset kan bestilles av Silje Sjøtveit. Inntekten av salget går til diakoniutvalget i Tinn.

Kontaktinfo for kjøp av veiledningshefte:

Silje Sjøtveit, silje.sjotveit@kirken.tinn.no, telefon 97541299

Du kan også ta kontakt med kirken i Tinn på Facebook.

Denne artikkelen er i kategorien Diakoni, Gudstjenesteliv, Internasjonalt og tagget , , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *