Sankthans

Sankthans, sankt hans, jonsok eller midtsommer er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes’ fødsel. Dagen feires den 24. juni, og er oppkalt etter døperen Johannes’ danske helgennavn, St. Hans.

sthans

Jonsokbålet av Nikolai Astrup

Dagen var helligdag inntil 1770 da den ble avskaffet ved festdagsreduksjonen. «Jonsok» kommer av jónsvaka, som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon» (en annen variant av Johannes).

Sankthansaften feires 23. juni, kvelden før høytidsdagen, på samme måte som for eksempel jul-, påske- og pinseaften.

Sankthansfeiringen er knyttet til gamle, før-kristne midtsommertradisjoner som er blitt markert på ulikt vis over hele Nord-Europa, oftere som en folkelig midtsommerfest enn en kristen høytid.

I Norge feires særlig sankthansaften som en sommerfest 23. juni. Det er utviklet lokale skikker i tilknytning til feiringen. Det har vært, og er fortsatt, vanlig med bål langs kysten. Andre steder har man gått høyt til fjells. Dette vises blant annet på Nikolai Astrups malerier og trykk av midtsommerfeiring i hjemtraktene i Jølster.

 Hva kan vi gjøre på St. Hans:

  • Samle familie/menighet til hyggekveld ute. Alle kan være med å bygge opp et stort bål som kan brennes når det begynner å mørknes.
  • Allsang rundt bålet
  • Pynt med bjørkekvister ved inngangen til huset
  • Lage en natursti, hvor noen av spørsmålene også kan omhandle hvorfor vi feirer St. Hans.
  • Spise rømmegrøt, et måltid som er et tradisjonsmåltid på denne dagen.
  • Dersom du bor ved sjøen, er det hyggelig å dra på båttur sammen med andre, i båter. Pynt båtene med bjørk.