Kva gjer du med disse?

Slike bøker er det ikkje stas å by fram til kyrkjelyden. (Foto: Kyrkjerådet)

Åra har tatt på Norsk Salmebok frå 1985. Nokre eksemplar hengt knapt saman, medan andre er fullt brukbare. Kva skal kyrkjelydane gjere no når NoS-bøkene blir erstatta?

Det er slett ikkje slik at brukbare bøker skal kastast. For det er fleire grunnar til å ha nokre fine eksemplar pakka ned, men lett tilgjengeleg.
• Av dei 991 salmane i Norsk salmebok 2013 (N13) er 638 av dei også i NoS. Salmane har i stor grad same versjon både i den nye og den gamle salmeboka, og slik kan NoS nyttast som ekstra-bok på fleirtalet av salmane på fullsette gudstenester
• Mange har eit nært forhold til NoS og ønskjer kanskje å nytte den gamle salmeboka i til dømes gravferd eller i andre kyrkjelege treff

Men det er sjeldan greitt å sitje med fleire esker gamle salmebøker. Då kan dei gis bort.
• Bøker med god standard kan du tilby til dømes bedehus, eldresenter, skulelag eller søndagsskule
• Dei som er med på den lokale kyrkjelydens salmebokaksjon, der ein kan stø kyrkjelyden ved å gi han ei eller fleire nye salmebøker, kan få med seg ei utgåve av NoS heim

Så er det dei bøkene som ingen vil ha, dei som er «utsunge»
• Eksemplara som er mogne for resirkulering er det berre å rive frå kvarandre. Salmepapiret går i vanleg papiravfall, medan permane skal i restavfalldunken

Denne artikkelen er i kategorien Gudstenestereform, Gudstjenesteliv, Kirkemusikk, Kultur og tagget , .

6 kommentarer til Kva gjer du med disse?

 1. Torill prest sier:

  Arkene i de gamle salmebøkene er ypperlige å brette julepynt av, engler og stjerner for eksempel! Bruk dem på menigehtens juleverksteder! Nydelig med julepynt med julesanger på!

  • Redaksjonen sier:

   Takk for en super ide – kanskje andre har flere gode forslag? Innholdet i salmeboka er jo like godt, om omslaget faller fra hverandre.

   Redaktør Siv Thompson

 2. Arne prest i Drangedal sier:

  Behold dei gamle salmebøkene, og kjøp fleire frå Verbum. Dei har tilbod på NoS 1985. Vår menighet kjem ikkje til å kjøpe N13.

 3. David sier:

  Hei
  jeg lurte på om det er mulig å kunne få tak i de gamle salmebøkene som i tas i bruk.

  • Redaksjonen sier:

   Hei David, jeg regner med at du ønsker å få eksemplarer av Norsk Salmebok fra 1985? Det enkleste er trolig å ta kontakt med en lokal menigheten og høre om de har kjøpt inn og tatt i bruk den nye Norsk salmebok fra 2013. Dersom de har gjort det, vil det antakelig være ett eller flere eksemplarer av den gamle salmeboka som du kan få. Det går også an å kjøpe Norsk Salmebok rimelig fra forlaget Verbum, dette er da selvfølgelig ubrukte bøker.

   Vennlig hilsen Siv Thompson, redaktør kirkeaktuelt.no

 4. David sier:

  mente de som ikke tas i bruk *

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *