Kor for alle penga

Kor på farten, her er et av Kirkens korskole Nøtterøys kor ute i verden i mars i år. (Foto: Gudmund Nese)

Kor på farten, her er et av Kirkens korskole Nøtterøys kor ute i verden i mars i år. (Foto: Gudmund Nese)

Korsang – og i særdeleshet barnekor – er noe «alle» menigheter holder på med. Men er vi i kirken gode nok på dette, eller kan kor løftes enda mer og nå litt lenger?

20. april ble det avholdt en konsultasjon i Kirkens hus i Oslo; Hva er det med korsang? Kirkerådet inviterte til en dag med fagprat om korsang og kirken som kulturarena.

Engasjerte deltakere ville gjøre kor enda mer relevant i kirken, og en av dem som røsket godt opp i forsamlingen, var Edle Stray Pedersen. Hun er barnekorleder ved Den norske Opera og Ballett og i tillegg har hun ansvaret for Trefoldighet jentekor i Oslo. Stray Pedersen står altså med ett ben i den profesjonelle korverdenen i Operaen, og det andre i det mer tradisjonelle korarbeidet i kirken. Dette gir nyttige og delbare sammenligninger.
– Vi har en tendens til å se på barn og korsang som ideelt arbeid, men det er ikke ok! I Operaen stiller vi krav, for der skal vi tjene penger! Og det er slett ikke dårligere kvalitet over sangerne i kirkekor, men der er det ofte sneglefart over tingene. Vi er så opptatt av å ha det koselig i kirken, men vi må ikke sløse tid på forkynnelse og kaffe, utbrøt hun spissformulert til korkollegene.

Ivrige korforkjempere, fra venstre Randi C. Aarflot, Edle Stray Pedersen og Astrid Holmsen Krogh. (Foto: Kirkerådet)

Ivrige korforkjempere, fra venstre Randi C. Aarflot, Edle Stray Pedersen og Astrid Holmsen Krogh. (Foto: Kirkerådet)

Kirken er ingen «arena»
Stray Pedersen er opptatt av at kirken tar vare på egenarten, og protesterte kraftig på at det brukes begrep som «arena» om kirken.
– Vi må ikke kalle kirken for en arena – den er et hellig rom, og det er nettopp dette unike som kirken må hegne om. Så er det en utfordring å få til bedre samarbeid mellom profesjonelle og aktører, her kan vi lære mye av Operaen.

Sangtalent i kor
Under tema Korsang i kirken som arenautvikling bidro også Randi C. Aarflot i panelsamtalen. Hun representerer Ung kirkesang og er vokalpedagogisk konsulent. Aarflot skulle ønske det var mer samhandling mellom pedagogikken og kantorgjerningen.
– Jeg har aldri hørt om en profesjonell sangpedagog som anbefaler et sangtalent å synge i kor, pedagogene mener at de unike talentene ikke blir ivaretatt av kordirigenter. Og det er så synd, for det gir godt utbytte å være en del av et kor.

Som pedagog med et varmt hjerte for kor, opplever hun ofte at kantorene føler de kan for lite om å drive kor.
– Når jeg holder kurs for kantorer, hører jeg ofte at «dette skulle vi lært om på Norges musikkhøgskole!» God barnekormetodikk er vesentlig for å løfte kantorstudenter. Og i ei tid der både barn og voksne forholder seg til Idol og den type programmer, møter vi folk med store ambisjoner på egne og barns vegne – dette bør vi som kirke klare å møte.

Økonomiske valg
Kirkeverge i Ås, Astrid Holmsen Krogh, er opptatt av hvordan de som sitter med pengesekken kan legge til rette for at korvirksomheten kan blomstre.
– Vi må utvikle kirken som den unike bygningen det er, og vi må utvikle den som kulturarena i samarbeid med både frivillige og profesjonelle. Og dette koster penger som vi må være villige til å bruke. Det viktigste tror jeg uansett er hvordan vi skal tenke om og utfordre de ansatte. For når vi skal ansette en kantor og se på tjenesteordninger og kvalifikasjonskrav –hva skal veie tyngst? Skal man velge den utmerkete musikeren, eller skal det være den dyktige korlederen?

Grenseflytting
Edle Stray Pedersen får de oppfordrende avslutningsordene i denne artikkelen, de går til alle som driver kor i menigheten: Se den enkelte, press grensene til alle de unge talentene og gi utfordringer, og husk at barnekultur – det er ikke bare kjærlighet og myk omsorg!

Denne artikkelen er i kategorien Barn og unge, Gudstjenesteliv, Kirkemusikk og tagget , , , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *