Kirkekunstner blir kongelig Ridder

Den nyslåtte ridderen omkranset av biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark og seksjonsleder Synnøve Hinnaland Stendal i Kirkerådet. (Foto: Kirkerådet)

Den nyslåtte ridderen omkranset av biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark og seksjonsleder Synnøve Hinnaland Stendal i Kirkerådet. (Foto: Kirkerådet)

Borgny Svalastog er en av våre mest kjente kirkekunstnere. Dette har også Slottet anerkjent, og hun er nå utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Nyheten ble kjent denne uka, og kom som en overraskelse på kirkekunstneren.

– Det var en stor overraskelse for meg å få prisen! Jeg synes denne prisen handler om at det jeg gjør har betydning for samfunnet, og jeg er ydmyk i forhold til akkurat det. Det er også en anerkjennelse som varmer meg, og det er en stor ære at noen mener at det jeg gjør har betydning for samfunnet. At det er Kongen som deler ut prisen, understreker nettopp dette.

Stor kunst
Svalastog understreker at hun ikke bare jobber med tekstiler, men også med utforming av hele kirkerommet. Et eksempel på det, er Gulset kirke i Skien. Her har hun stått for den kunstneriske utsmykkingen, og kunsten er integrert i bygningskonstruksjonene i samarbeid med arkitekten.

Arbeidet setter samtidskunstneren inn i en større ramme, til gode for hele samfunnet.
– Det med tilhørighet for meg har vært viktig i min kunst, og det handler både om kjønn, seksuell legning, etnisitet og religion. Vi må gjøre en jobb for at vi som individer skal fungere sammen som samfunn.

Takk fra kirken
72-åringen er i høyeste grad aktiv fortsatt. På besøk i Oslo ble hun fredag tildelt blomster fra Kirkerådet, Bispemøtet og Agder og Telemark bispedømme. Preses takket Svalastog med ordene «Vi gratulerer med den store anerkjennelsen av ditt enestående livsverk som har gjort deg til ridder av St. Olavs orden. Takk for den uvurderlige skatten du har gitt Den norske kirke ved dine vakre, symbolrike og formidlende tekstiler». Svalastogs har utformet bispekåpene i Møre, Agder og Telemark og Hamar.

Dekorasjonen blir overrakt Borgny Svalastog på Lillehammer lørdag 16. januar, da markeres fullføringen av hennes utsmykning av Lillehammer kirke.

Nå ser hun fram til å bære Kongens utmerkelse.

–    Jeg blir påminnet hvert år om at Kongen i sine taler alltid er nøye med å understreke alles tilhørighet og betydning for samfunnet.

Les mer på kirken.no, og på Det norske kongehus’ hjemmeside

For mer informasjon, kontakt Turid Lundby, tulundby@online.no eller 482 62 191

 

Denne artikkelen er i kategorien Gudstjenesteliv, Kirkearkitektur, Kultur og tagget , , , , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *