Ja til misjon i menigheten!

Misjonstivoli med mulighet for å gå - eller strengt tatt rulle - på vannet. (Foto: Fjell menighet/Maria Tveten)

Misjonstivoli med mulighet for å gå – eller strengt tatt rulle – på vannet. (Foto: Fjell menighet/Maria Tveten)

Menighet og misjon hører sammen – ja, det passer så godt sammen, at kirken for lengst har opprettet SMM – Samarbeidsråd for menighet og misjon.

Nå som nye menighetsråd tiltrer over hele landet, er det en gylden anledning til å løfte misjon, og kanskje få i gang nye misjonsprosjekter. Prosjekter som både engasjerer gjennom året, og som får ofringen noen velvalgte søndager i 2016 og framover.

I Fjell menighet i Bjørgvin er ungdomsprest Maria Tveten særlig engasjert i misjon. Hennes menighet gir fast til NMS’ lekmannsprosjekt i Mukdahan. Presten har selv arbeidet der, og for henne er misjon en helt vesentlig del av det å være et troende menneske.
– Misjon kan ikke tas ut, den er en naturlig del av det å være kristen. Det er i ytterste konsekvens et budskap om liv og død vi forkynner, og det er unaturlig å ikke dele dette. Vi er jo en del av en skapt verden, og vi har et ansvar for å fortelle dette.

Kombinasjon av ansiktsmaling og kanotur - alt må prøves på misjonstivoli i Fjell! (Foto: Fjell menighet/Maria Tveten)

Kombinasjon av ansiktsmaling og kanotur – alt må prøves på misjonstivoli i Fjell! (Foto: Fjell menighet/Maria Tveten)

Mor og misjonær i Thailand
Selv var hun med på å bygge opp lekmannsprosjektet i Nordøst-Thailand, hun var i landet i sju år og fødte to av sine tre barn der.
– Det var både viktige og gode år, og vi hadde et flott samarbeid med thai-kolleger der. Dette prosjektet gir mennesket tro på seg selv, og gir dem hjelp til å finne egne verdier.

I dag har lekmannsprosjektet i Mukdahan 35 faste givere, og 29 menigheter har misjonsavtale med prosjektet. Nordmannen Olav Skjerpe bor der sammen med sin thailandsfødte kone Jeed, og deres tre barn.

Tivoli er fest! (Foto: Fjell menighet/Maria Tveten)

Tivoli er fest! (Foto: Fjell menighet/Maria Tveten)

Flere veier til lommeboka
Hans forgjenger Maria forteller at hun fortsatt er misjonær med hele seg. Og sammen med menigheten har hun flere måter å samle inn penger til arbeidet på. I september hadde Fjell menighet en ungdomsgudstjeneste hvor misjon var en rød tråd, med både utsendelse, bønn, sanger og preken om misjon. I tillegg avholdes det tradisjonelle misjonsgudstjenester, og ungdomspresten slår fast at de er heldige i Fjell fordi NMS har en misjonsforening der som brenner for arbeidet, i tillegg til en gjenbruksbutikk som gir inntekter. En engasjert gruppe misjonskontakter i menighetene hadde i september en ny og artig ide – hva med å arrangere misjonstivoli?
– Misjonstivoli var to timer med massevis av ulike aktiviteter for hele familien. Vi tilbød ansiktsmaling, serverte popkorn og sukkerspinn, ga manikyr og thaimassasje, holdt snopelotteri, la til rette for kanopadling og waterballz og hadde selvfølgelig kafe. Alt dette satte en morsom og artig ramme rundt fokuset misjon, for de omtrent hundre menneskene som var innom. Det var nok en god del jobbing i forkant, men det ga et godt resultat. Jeg vil absolutt anbefale andre å prøve det samme, det gir så positivt fokus på misjon – dette er jo gøy! Når det i tillegg samler inn penger og er fellesskapsbyggende, kan det jo nesten ikke bli bedre!

Misjonsprosjekter for enhver smak
Bli bedre kjent med NMS’ prosjekter i Thailand og Laos, og se film fra blant annet lekmannsprosjektet i Mukdahan, misjonsprosjektet til Fjell menighet:

Lekmannsprosjektet i Mukdahan
(har i dag 35 faste givere og 11 misjonsavtaler med menigheter

Lovsanghjemmet i Bangkok
(har i dag 122 faste givere og 29 misjonsavtaler med menigheter)

Landsbyutvikling i Laos
(har i dag 49 faste givere og 11 misjonsavtaler med menigheter)

Samarbeidsrådet menighet og misjon er samarbeidsorganet mellom Den norske kirke og sju misjonsorganisasjoner (Det norske misjonsselskap, Den norske israelsmisjon, Areopagos, Himalpartner, Normisjon, Misjonsalliansen og Stefanusalliansen). Misjon er et av de fire kjennetegnene ved Den norske kirke – vi skal være bekjennende, åpen, tjenende og misjonerende. Dette ble vedtatt av Kirkemøtet i 2014 i utarbeidelsen av  visjonsdokumentet for Den norske kirke)

Spennende for en flokk unge hordalendinger å besøke lekmannsprosjektet i Mukdahan i Nordøst-Thailand! (Foto: Fjell menighet/Maria Tveten)

Spennende for en flokk unge hordalendinger å besøke lekmannsprosjektet i Mukdahan i Nordøst-Thailand! (Foto: Fjell menighet/Maria Tveten)

Denne artikkelen er i kategorien Barn og unge, Diakoni, Gudstjenesteliv, Internasjonalt, Kommunikasjonsarbeid og tagget , , , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *