Historisk stola

En begeistret biskop flankert av sine to nyutsprungne kateketer. (Foto: Tor Andreas Torhaug)

En begeistret biskop flankert av sine to nyutsprungne kateketer. (Foto: Tor Andreas Torhaug)

Søndag 19. juni var historisk – i Skøyen kirke ble to kateketer vigslet til tjeneste – og ikledd hver sin splitter nye stola. Dagen er definitivt verdt en omtale.

Solveig Frafjord starter sin kateketkarriere i Lommedalen menighet, mens Asbjørn Gutubø Håkonseth har Skøyen menighet som sitt arbeidssted. Høytidssøndagen var en fest for begge menighetene, og Asbjørn holdt preken i gudstjenesten.
– Jeg har valgt ut mine egne stolaer i de fire liturgiske fargene. På vigslingsgudstjenesten hadde jeg den røde, med en due som symboliserer Den hellige ånd. Det gjorde jeg et poeng av i prekenen.

På gudstjenester ikler Asbjørn seg gjerne grønn tjenesteskjorte med hvit snipp for å vise hva han står for. Nå gleder han seg til å bruke den nye stolaen over albaen.
– Jeg kommer som oftest til å bruke alba og stola når jeg deltar i gudstjenester. Stolaen viser tydelig at kateketen har en egen og selvstendig tjeneste, ikke bare som en «nesten-prest».

Heid Leganger-Krogstad legger stolaen på Asbjørn Gutubø Håkonseths skulder. (Foto: Tor Andreas Torhaug)

Heid Leganger-Krogstad legger stolaen på Asbjørn Gutubø Håkonseths skulder. (Foto: Tor Andreas Torhaug)

Mer høytidelig sakrament
Heid Leganger-Krogstad er ansvarlig for kateketutdanningen på Menighetsfakultetet. Hun understreker det historiske og flotte ved vigslingshandlingen og det synlige tegnet på tjenesten. Hun var selvfølgelig til stede da to av «barna hennes» fra MF ble vigslet.
– Det er første gang jeg var med på å legge stola på kateketer, og dette vigslingstegnet gjør handlingen viktigere for personen som er i fokus denne dagen. I tillegg er det et konkret tegn fra biskopen, så når Kvarme legger stolaen over skulderen på disse nye, flotte medarbeiderne våre blir det mer enn ord. Stolaen gjør at dette blir en klarere markering og et tydelig symbol på at de har et kall fra kirken.

De fleste nyutdannede kateketer går inn i faste stillinger, og vigsling er det normale. Men ikke alle kateketer oppfordres til vigsling. Leganger-Krogstad håper det blir en endring på det nå.
– Tidligere var det kun en forbønn og så ble det sagt at man var vigslet. Biskopen var til stede og det var jo en liten feiring. Men nå er det en langt mer konkret handling, etter vedtak i Kirkemøtet i fjor. Det var rett og slett en staselig opplevelse!

Endelig synlig kateket
Hun er, i likhet med den nyutdannede kateket Håkonseth, glad for at kateketen nå er mer synlig i gudstjenesten.
– Det å synes som den fagpersonen man er, tror jeg også har større effekt på det å bli værende i tjenesten. Alle nye kateketer har vigslingssamtale med sin biskop, og biskop Kvarme ga tydelig uttrykk for at han var imponert over studentene. Det er jo også et privilegium i dag at alle de nyutdannede som kommer fra UKT, Ungdom, kultur og trosopplæring-studiene, får tilbud om jobb i menigheter når de er ferdige hos oss.

Fest blir alltid bedre med kake, her er det feiring for både Lommedalen og Skøyen menigheter. (Foto: Tor Andreas Torhaug)

Fest blir alltid bedre med kake, her er det feiring for både Lommedalen og Skøyen menigheter. (Foto: Tor Andreas Torhaug)

Rett mann på rett plass
Asbjørn Gutubø Håkonseth valgte å bli kateket etter både oppvekst og arbeidserfaring i kirken.
– Jeg hadde en god barne- og ungdomstid i kirken, og var ettåring i Trondenes prosti i et trosopplæringsprosjekt. Etter bare en måned som ettåring var jeg sikker på at det var dette jeg ville jobbe med. På studiene er det masse praksis, og det er verdifullt – du vet hva du går til når du er ferdig med siste eksamen. Når jeg nå er i gang med å jobbe, merker jeg at det jeg har lært i studiet og praksistiden hjelper meg å gjøre tjenesten på en god måte.

Her kan du lese om vedtaket i Kirkemøtet i 2016, der det ble gjort vedtak om vigsling og skråstola til kateketer.

Denne artikkelen er i kategorien Barn og unge, Gudstjenesteliv og tagget , , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *