Gudskoffert

Klarer du å finne bibelske assosiasjoner til alle gjenstandene i kofferten? Og få gode samtaler på veien? (Foto: Kirkerådet)

Klarer du å finne bibelske assosiasjoner til alle gjenstandene i kofferten? Og få gode samtaler på veien? (Foto: Kirkerådet)

Hvordan formidle kristen tro på en ny måte? Hvordan se historien om Guds klokskap og omsorg i hverdagslige gjenstander? Det får du svaret på i en tysk koffert – en Gudskoffert.


Angela Kunze-Beiküfner besøkte Trosopplæringskonferansen – og hadde med seg Gudskofferten sin. Hun er prest og foreleser tilknyttet Pedagogisk-teologisk institutt for videreutdanning i den protestantiske kirken, i det sentrale Tyskland. Der har hun utviklet kofferten, fylt den med gjenstander, og ideen delte hun med deltakere på seminar på Trosopplæringskonferansen 5. november.
– Teologi i sammenheng med barn, kan ses og gjøres på ulike måter. Det er dialog med Gud, og den skal gå begge veier. Vi har mulighet til å drive teologi av, for og med barnet. Når vi har teologi med barn, handler det ofte om eksistensielle spørsmål til samtale. Det er ofte ikke ett rett svar, men vi søker svaret sammen – med barnet. Og dette er utgangspunktet for kofferten.

Angela Kunze-Beiküfner viser fram rammen - som kan lede til "Jeg er Herren din Gud. Du skal ikke lage deg gudebilder". (Foto: Irene Tausvik)

Angela Kunze-Beiküfner viser fram rammen – som kan lede til «Jeg er Herren din Gud. Du skal ikke lage deg gudebilder». (Foto: Irene Tausvik)

Kofferten med det rare i
Kofferten Angela presenterer for deltakerne, er fylt med mye ulikt; små lekedukker, stoffbiter, stearinlys, en gråstein, et forstørrelsesspeil og en liten kurvhatt – for å nevne noe. Ikke vanlige gjenstander i en trosformidling, men små ting som gir ulike assosiasjoner – og bruksområder. Og nettopp det er poenget. Angela ber alle på seminaret ta hver sin gjenstand og bli kjent med den.
– Først vil jeg at dere skal fortelle hva det er og hva det kan brukes til. Så skal dere tenke mer symbolsk – hva kan for eksempel en stråhatt gjøre? Jo, den gir nødvendig skygge for solen, slik Gud verner og passer på små og store. Og et stearinlys kan lyse opp, lik Jesus er verdens lys. Slik er de kjente tingene, hentet ut fra andre sammenhenger, symboler som åpner for store, teologiske samtaler.

Bibelen om redningsbøyer og bilderammer
Angela har også en rekke laminerte bibelvers som alle kan knyttes til hvert sitt objekt i kofferten, og slike kan man lage selv og utvikle etter eget ønske og fantasi. Poenget med kofferten er at den inneholder forskjellige symboler som gir ulik mening, det skal være symboler som inviterer til lek, og det skal være symboler som har flere betydninger. Kofferten egner seg særlig for samtaler med barn i barneskolealder, men konseptet kan også utvikles og brukes blant voksne – for å få et nytt syn på gamle saker, og en leken inngang til gode diskusjoner og samtaler.

Les mer om Gudskofferten her

Denne artikkelen er i kategorien Barn og unge, Gudstjenesteliv og tagget , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *