Grunnlovsjubileet markeres i kirken

Grunnlovsjubileet_1814-2014_586

I 2014 er det 200 år siden Norge fikk sin egen grunnlov. Alle landets menigheter oppfordres til å markere dette jubileet i gudstjenesten 23. februar 2014.

Grunnlovsjubileet gir kunnskap om vår nasjons og kirkes felles historie, og peker på kirkens ansvar for å tale og handle der frihet og menneskerettigheter trues.

Allerede i slutten av februar
Festgudstjenesten, bønnedag for land og folk 23. februar inngår i denne markeringen som offisiell og nasjonal markering i Oslo domkirke og som markering i lokalkirkene. Markeringen er lagt på den søndagen som faller nærmest datoen for bededagsgudstjenesten i 1814 som var 25. februar.

Året over alle år
1814 kalles mirakelåret i norsk historie. Norge gikk inn i 1814 som en del av det eneveldige kongeriket Danmark-Norge, styrt fra København, og endte som egen stat i union med Sverige. Innimellom erklærte landet full uavhengighet, holdt de første politiske valgene og skaffet nasjonen en grunnlov. Det var begynnelsen på utviklingen av demokratiet i Norge.

Dette er Den norske kirkes programerklæring for grunnlovsjubileet: Fri til å tale, tro og tjene. Dette blir også hovedtemaet for Kirkemøtet 2014 (i Kristiansand 3.-8. april).

 Se ressursmateriell til gudstjenestene 23. februar 2014 her.

Her finner du blant annet prolog, samlingsbønn og forbønn skrevet av Edvard Hoem.

Viktige datoer
Torsdag 9. januar 2014 skal Stortingets hovedkomité for Grunnlovsjubileet offentliggjøre programmet. Da vil Kirkerådet presentere bred informasjon om hvordan jubileet markeres i kirken.

Gudstjenester av nasjonal karakter i forbindelse med Grunnlovsjubileet 2014:

  • Søndag 23. februar: Offisiell og nasjonal festgudstjeneste, bønnedag for land og folk i Oslo domkirke.
  • Torsdag 10. april: Nasjonal gudstjeneste i Eidsvoll kirke, Eidsvoll.
  • Mandag 19. mai: Offisiell og nasjonal gudstjeneste i Eidsvoll kirke, Eidsvoll. (Det var den dagen Grunnloven ble undertegnet i 1814.)
  • Tirsdag 20. mai: Offisiell og nasjonal økumenisk gudstjeneste i Nidarosdomen, Trondheim.
Denne artikkelen er i kategorien Gudstjenesteliv, Kultur og tagget , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *