Gi håp til jul!

Wah Day Nyar og barna er fra Burma og har en dramatisk historie. Men nå øyner de håp! (Foto: Greg Rødland Buick, Kirkens nødhjelp)


Kirkens nødhjelp er i Burma med nødhjelp til ofre for borgerkrigen. Organisasjonen har vært der i de tunge årene og svikter ikke nå. Støtte til arbeidet kommer i stor grad inn fra kirkegjengere på julaften.

I Burma er håpet om en bedre framtid tent etter at regimet nå har åpnet opp og viser vilje til en styrt overgang til demokrati. Men i flere provinser er ikke uroen og krigen over. Fortsatt jages folk på flukt. Fortsatt er det ikke trygt å vende hjem. Gjennom kirkepartnere arbeider Kirkens nødhjelp (KN) både på grensen og inne i landet, og gjør seg klar til å følge flyktningene hjem og sloss for deres rettigheter. Her er Wah Day Nyar sin livssituasjon i høst:
– Krigen har vært en del av livet mitt siden jeg var liten. Jeg opplevde at landsbyen vår ble angrepet og vi måtte flykte mange ganger, forteller Wah Day Nyar.
Etter at hun ble gift, kidnappet soldatene mannen hennes flere ganger og tvang ham til å arbeide for dem. Til slutt drepte de ham.
– Da var jeg gravid med vårt andre barn og falt helt sammen. Jeg ville bare dø for jeg trodde vi kom til å sulte i hjel. Men noen venner klarte å holde liv i oss. Familien kom etter hvert til en landsby for internt fordrevne i Burma der Kirkens nødhjelps partner arbeider.

Trygt bare en kort stund
– Her har jeg fått mulighet til å dyrke og selge sesamfrø, og sammen med andre i landsbyen har vi bygget opp igjen skolen så ungene kan få skolegang, fortsetter Nyar.
– Akkurat nå er det trygt her vi bor. Men myndighetene har bestemt at de skal bygge en stor demning her og da vil våre jorder stå under vann. Jeg gruer meg til enda en gang å være på flukt. Drømmen er å komme hjem til min egen landsby med alt jeg har lært og bidra til å bygge den opp igjen.

Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens nødhjelp. (Foto: Laurie MacGregor, KN)

Verdens lengste borgerkrig
Når nordmenn tenker på Burma, er det ofte Aung San Suu Kyi og demokratibevegelsen  som dukker opp i tankenet. Men det gjelder å huske på at landet også er åsted for verdens lengste borgerkrig. Kirkens nødhjelp har jobbet for mennesker på flukt i Burma i snart 20 år:
– Vi jobber med lokale organisasjoner som befinner seg der flyktninger og internt fordrevne er, og gir livsviktig nødhjelp. Vi har gjennom det kirkelige nettverket nådd inn i områder som ellers har vært stengt for nødvendig mat og helsehjelp. Dette nettverket er også en viktig brikke i sivilsamfunnet i landet, som trengs for å i vareta folks grunnleggende rettigheter og for å bidra til hele befolkningen får del i den nye åpenheten, forklarer Anne Marie Helland, generalsekretær i Kirkens nødhjelp, og legger til:
– Går du i kirken på julaften, er det stor sjanse for at du vil bli utfordret til å gi en gave til Kirkens Nødhjelps arbeid. Gjør det, for det hjelper oss å nå lenger! Nå er det for første gang på mange år håp for Burma, og vi skal ikke svikte dem!

Sjekk http://www.nca.no for å se filmen med denne familien eller å kjøpe symbolske gaver som en jungeldoktor i Burmas skoger.

Teksten er skrevet av Jorunn Strand Askeland i Kirkens nødhjelp.

 

Denne artikkelen er i kategorien Diakoni, Forbruk og rettferd, Internasjonalt, Kommunikasjonsarbeid, Religionsdialog og tagget , , , .

7 kommentarer til Gi håp til jul!

 1. Gunnar Breivik sier:

  Etter tumultene som var i KN for noen år sia, da utru person(er) hadde forgrepi seg, vil jeg se revidert rekneskap som viser at innsamla midler faktisk kommer dit de skal, og hvor stor del av midlene dette gjelder. Legg rekneskapen ut i disse meldingene !

 2. Gunnar Breivik sier:

  Hvor stor del av innsamla midler kommer fram dit de skal, og der de gjør nytte ? Legg reviderte rekneskaper ut i disse meldingene !

 3. Rune Molvik sier:

  Hei.
  Fint med dette tilbodet, men kan de skrive /omsetje dette og liknande artiklar også til nynorske brukarar?

  Takk.

  Mvh
  Rune Molvik

  • Siv Thompson sier:

   Hei, vi har nok ikkje kapasitet til å oversetje alle artiklane til to målformer. Men vi forsøker å få til ei god blanding, der minst 25 prosent av artiklane er på nynorsk.

   Med helsing
   Siv Thompson, redaktør av kirkeaktuelt.no

 4. Kyrkjeblad for Fjaler sier:

  Takk for artikkelen. Kor kan vi laste ned biletet i full storleik?

  • Brynjulf sier:

   Hei, så fint at de vil bruke artikkelen. Kontakt Kirkens nødhjelp, gjerne via Jorunn Strand Askeland for bileter i full storleik.

   Helsing Siv Thompson, redaktør

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *