Generasjonssang

På den første samlingen kom det ekstra mange, også fra andre bydeler, for å delta. (Foto: Fagerborg menighet)

På den første samlingen kom det ekstra mange, også fra andre bydeler, for å delta. (Foto: Fagerborg menighet)

Tre generasjoner på et brett – det er en drøm, men ikke alltid like enkelt i praksis. På Fagerborghjemmet i Oslo har de lykkes, og sang er det som bringer små og store sammen.

Det startet i fjor vår, etter idedugnad der diakon Gunn Iren Tangen i Fagerborg menighet og ansatte på Fagerborghjemmet deltok. Hva med å flytte babysangen inn på aldershjemmet – og gi både småbarnsforeldre og eldre en god opplevelse?

Alle får en nabobestemor
Som sagt, så gjort. En gang i måneden triller den vanlige babysanggruppa over til Fagerborghjemmet. 10-15 foreldre og opp imot 30 eldre møtes til sangstund der hovedpersonene gurgler og ruller rundt på gulvet – til stor glede for både stolte foreldre og berørte «beste- og oldeforeldre».
– Her møtes vi på tvers av generasjoner, og synger både gamle og nye sanger. De eldre får synge sanger de husker fra langt tilbake, og det er så mange fine øyeblikk der vi ser hvordan de gamle får dulle med de små, forteller Eirik Eng Hauge, han er trosopplæringsleder i Fagerborg menighet.

Også for glade amatører
Menigheten bruker profesjonelle sangpedagog på Generasjonssangen, men Hauge er klar på at dette er noe alle kan få til, man må ikke være profesjonell selv om sang og opplegg trekkes ut av kirkerommet.
– Dette kan de aller fleste gjennomføre, vi kjører helt vanlig babysangopplegg og inviterer de eldre med inn. Det er ikke noe ekstra tilpasning, dette fungerer for flere generasjoner.

generasjonssang2_586På aldershjemmet er det bare positive kommentarer til besøket, både fra ansatte og beboere. Daglig leder forteller at samarbeid med nærmiljøet, både kirke, barnehage og skole er viktig for Fagerborghjemmet.
– Vi er derfor glade for å ha fått til dette samarbeidet med Fagerborg menighet. Det er flott at så mange vil komme til oss og ha babysang sammen med våre beboere. Det å kunne møtes på tvers av generasjoner og få delta i hverandres opplevelser er viktig gjennom hele livet.

Språket alle kan
Både ansatte på aldershjemmet og diakon Gunn Iren Tangen kan fortelle om sterke opplevelser knyttet til samlingene.
– På hjemmet er det gamle som ikke har hatt språk på flere år, med de vekkes til live når de hører gamle sanger. Plutselig sitter de tidligere tause og språkløse og synger med, dette er så rørende og sterkt for alle involverte!

Babysangen inneholder naturligvis kristne sanger, og samlingen avsluttes med velsignelsen – og såpebobler. Det får både glatte og rynkete ansikter til å lyse opp!

Konsert for generasjoner
Generasjonssangen bærer også frukter; til høsten blir det generasjonskonsert i Fagerborg kirke. Da har bydelen gitt støtte til arrangementet, slik at musikere kan leies inn. Så flyttes alle eldre over til Fagerborg kirke, og det blir orgelbrus, minnesanger, sikkert ett og annet babyklynk – og en varm stund for deltakere mellom 0 og 100.

Denne artikkelen er i kategorien Barn og unge, Diakoni, Gudstjenesteliv og tagget , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *