Smal musikk og folkelige salmer

Orgelpipene i Glemmen kirke, kirken der Hovland tilbragte hele sitt kreative yrkesliv. (Foto: Jan Kraft)

Orgelpipene i Glemmen kirke, kirken der Hovland tilbragte hele sitt kreative yrkesliv. (Foto: Jan Kraft)

Egil Hovland-festivalen er en kirkemusikkfestival i Egil Hovlands ånd, bred på det bredeste og smal på det smaleste. Den går av stabelen i månedsskifte oktober-november, i Hovlands hjemby Fredrikstad.

Festivalen ble arrangert første gang i fjor, samme år som den produktive og anerkjente komponisten og kantoren døde. Festivalen er et samarbeid mellom Borg bispedømme og de tre sentrumsmenighetene; Fredrikstad domkirke, Østre Fredrikstad kirke og Glemmen kirke.

Noe for enhver smak
Årets program er variert, med åpningskonsert med Det Norske Blåseenemble, Beady Belle, Sondre Bratland og Borg domkor, med repertoar basert på salmene som omkranset Eidsvolls-forsamlingen i 1814.

Hovlands Missa Vigilate, som skapte stor furore ved urframføringen i 1967, fordi trikotkledte dansere danset foran alteret, står også på programmet disse dagene.

Nattkonsert fredag kveld er med Tord Gustavsen, Tore Brunborg og Ensemble Energico, der Frank Martins legendariske Messe for dobbeltkor omkranses og kommenteres av to av Norges fremste jazzmusikere.

På festivalen deltar også Det Norske Solistkor, lokale kor, det blir orgelkonsert, barnekormønstring, utstilling, foredrag og messer, samt en høyaktuell konferanse om kunst i kirkerom.

En folkelig fest
Festivalen har som målsetting å være nyskapende, kreativ, kvalitetsbevisst, ambisiøs og åpen for andre kunstformer. Festivalen skal ha en god balanse mellom Egil Hovlands egen musikk, beslektede komponisters musikk og andre stilarter som favner et bredere publikum, slik også Hovland var en talsmann for det folkelige og nyskapende. Festivalen skal bevisst inkludere andre kunstarter, og ikke minst skal den ta barna på alvor, fordi det også er i Hovlands ånd. Kormusikk og orgelmusikk får stor plass, fordi dette står sentralt i Hovlands produksjon, og er sterkt knyttet til denne byen og kirkemusikkmiljøene lokalt. Byens tre sentrumskirker er åsted for konsertene, og nytt av året er foredrag og utstilling på Fredrikstad bibliotek.

Mer informasjon, og programmet i sin helhet, finnes på www.egilhovlandfestivalen.no.

Flere spørsmål?

  • kunstnerisk leder Tore Erik Mohn på toreem@me.no  900 96 618,
  • daglig leder Helga Johanne Størdal på hjst@kirken.no  69 30 79 11.

 

Denne artikkelen er i kategorien Barn og unge, Diakoni, Gudstjenesteliv, Kirkemusikk, Kommunikasjonsarbeid.

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *