Et barn er født på kirkebakken

I Sør-Sudan får Peter et viktig bad av sin Madelena. God hygiene gir viktig beskyttelse mot diaresykdommer, og Kirkens Nødhjelp har sørget for brønn der den lille familien bor. (Foto: Erik Thallaug, Kirkens Nødhjelp)

I Sør-Sudan får Peter et viktig bad av sin Madelena. God hygiene gir viktig beskyttelse mot diaresykdommer, og Kirkens Nødhjelp har sørget for brønn der den lille familien bor. (Foto: Erik Thallaug, Kirkens Nødhjelp)

Awe Andrea er født på flukt, lykkelig uvitende om konfliktene i Sør-Sudan og om faren som utkjemper noens krig et eller annet sted. Mamma Cecilies fang er hennes egen trygge, lille verden.

(artikkelforslag til menighetsblad)

Da borgerkrigen i Sør-Sudan blusset opp, lot soknepresten i Don Bosco flyktningene slå seg ned utenfor kirken. I dag er de ni hundre mennesker som bor på kirkebakken, de aller fleste kvinner og barn. Kirkens Nødhjelp sikrer dem rent vann, hygieniske sanitærforhold og annen nødhjelp. Men stadig kommer flere til, nye flyktninger og barn født på flukt. Lille Awe Andrea er ett av dem.

Hun ble født i det samme teltet der ett av søsknene hennes døde for bare noen måneder siden. Moren Cecilie løfter henne varsomt opp, ammer og vugger babyen med bevegelsene til en sjubarnsmor. Hun forteller med den samme, rolige stemmen om krigens redsler, om den dramatiske flukten, tapet av to barn, om bekymringene og håpet for de fem barna som fortsatt lever.

–Det er ikke mye mat, og teltet er ikke tett. Men vi er vi er glade for å være i trygghet, og vi har rent vann. Når krigen er over, kan vi starte på nytt.

Rent vann til 108 000
Siden jul i fjor har borgerkrigen i Sør-Sudan fordrevet 1,7 millioner mennesker. De fleste flyktningene bor ved FN-baser, i kirker eller under trær. Kirkens Nødhjelp har det siste året drevet en omfattende nødhjelpsinnsats i tillegg til det langsiktige arbeidet i Sør-Sudan.

Hittil er 80 vannpunkter rehabilitert, og 20 nye brønner er boret, hovedsakelig i tilknytning til leire og tilliggende lokalsamfunn. Det gir tilgang til rent vann for 108 000 personer. Kirkens Nødhjelp når ut til flyktningene med helsetjenester, telt, tepper, kokekar og hygieneartikler. Men fortsatt er de humanitære behovene enorme.

Gi trygghet til jul!
Kirkens Nødhjelp er vår (legg gjerne inn navnet på menigheten) menighets forlengede arm ut i verden. Gjennom dem kan vi gi husrom, rent vann og nødhjelp til barn som fødes inn i krig og kaos, enten det er i Sør-Sudan, Syria, Gaza eller Nord-Irak.

Dersom du tenker deg på julegudstjeneste denne julen, håper vi du vil støtte arbeidet vi gjør sammen med Kirkens Nødhjelp. Husk å ta med kontanter til kollekten – og vær med å gi trygghet i julegave til barna som trenger det aller mest!

Forslag til bildetekster (begge foto av Erik Thallaug/Kirkens Nødhjelp):

Cecilie_Awe_Andrea_kn_thallaugSØR-SUDAN: Da borgerkrigen blusset opp, lot soknepresten i Don Bosco flyktningene slå seg ned på kirkebakken. Her har Cecilie funnet trygghet for seg selv og sine fem barn. Datteren Awe Andrea er født på flukt. (Foto: Erik Thallaug/Kirkens Nødhjelp)

 

 

I Sør-Sudan får Peter et viktig bad av sin Madelena. God hygiene gir viktig beskyttelse mot diaresykdommer, og Kirkens Nødhjelp har sørget for brønn der den lille familien bor. (Foto: Erik Thallaug, Kirkens Nødhjelp) HYGIENE: To år gamle Peter er ikke så glad for å bli vasket, men mamma Madelena vet at rent vann og god hygiene beskytter mot diarésykdommer som kolera. Kirkens Nødhjelp har boret én brønn innenfor leiren og én brønn til vertssamfunnet utenfor. I tillegg er det satt opp 12 toaletter og 12 bad, samt en et anlegg for klesvask. (Foto: Erik Thallaug/Kirkens Nødhjelp)

Redaksjoner som ønsker bildene i større oppløsning, tar kontakt direkte med Kirkens Nødhjelp ved marita.haakenstad@nca.no

 

 

 

 

 

 

 

Denne artikkelen er i kategorien Diakoni, Forbruk og rettferd, Gudstjenesteliv, Internasjonalt, Kommunikasjonsarbeid.

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *