En fadder til hver flyktning

Denne syriske gutten i en serbisk flyktningleir håper kanskje på et bedre liv i Stavanger og Norge? (Foto Kirkens Nødhjelp/ACT)

Denne syriske gutten i en serbisk flyktningleir håper kanskje på et bedre liv i Stavanger og Norge? (Foto Kirkens Nødhjelp/ACT)

I Stavanger har diakoner i Den norske kirke, IMI-kirken og Intro menighet jobbet sammen med kommunen og fått til et solid tilbud til byens flyktninger.

Både biskop Erling Pettersen og IMI-kirkens internasjonale leder Terje Høyland har oppfordret alle «sine» til å bidra – og det nytter. Flyktningmottaket er nærmeste nabo til IMI-kirken, der det gamle hotellet Alstor er gjort om til statlig flyktningmottak. Det var helt selvsagt for Høyland å engasjere seg og sine.

– Vi har jo aldri stått foran et slikt drama som flyktningkrisen i dag. Det står i Bibelen at vi skal ta vare på de fremmede i landet vårt. Så situasjonen er direkte knyttet til Jesu egne ord, «jeg var fremmed, og dere tok imot meg». Dette er kjernebudskap i vår tro. Vi er blitt vant til at det offentlige tar ansvar, det er stat og kommune som løser våre problemer. Men situasjonen har en helt annen dimensjon, og tenkningen om at det offentlige fikser alt, fungerer ikke. Vi må jobbe tett sammen og få det beste ut av både kommune og det frivillige – i kirken. Dette er en enorm mulighet for oss til å vise hva en kirke i praksis står for, og vi satte raskt i gang med det kirkelige initiativet alle kan delta i, gjennom nettstedet vivilhjelpe.no. Her står det listet opp alt vi gjør i Stavanger-området, og frivillige kan melde seg på til å hjelpe til på for eksempel vaffel-treff på Alstor eller sightseeing i Stavangerområdet med Lys i mørke-bussen.

Fadder for voksne
Det vil komme trolig flere hundre flyktninger til Stavanger i månedene framover. Dette er særlig mennesker som har kommet over grensa i Finnmark, og som blir fløyet ned til ulike midlertidige mottak over hele landet. Høylands klare målsetting, er at hver og en flyktning skal få én nordmann som er sin.

– Alle trenger en forbindelse til det norske samfunnet, og jeg synes det er fint å kalle det en fadder. Det offentlige sørger for mat og bolig, men vi kan sørge for at livet blir litt lettere, og litt mer meningsfullt, ved at alle blir sett av minst en. Dette kan gi de reisende et sikkerhetsnett av frivillige og nødvendig trygghet, og jeg er sikker på at det også gir den norske fadderen mye igjen. Allerede i dag har vi 140 faddere uten at vi har jobbet så hardt for det.

Samarbeid med kommunen
Diakonirådgiver Asbjørn Finnbakk i Stavanger bispedømme forteller at de jobber tett sammen med kommunen i dette arbeidet. Alle menighetene i bispedømmet har blitt oppfordret til å ta kontakt med flyktningkonsulenten i sin kommune, slik at de kan bidra der det er behov. I storbyen ble dialogen med myndighetene startet for en god stund siden.

– Vi hadde et møte med varaordføreren tidligere i høst, og der var alle ansatte diakoner i Den norske kirke. Dette har lagt grunnlaget for en god dialog, og også på kommunens hjemmeside er vi listet opp som en ressurs og et tilbud for flyktningene.

Flyktningmottaket ligger sentralt, og det finnes naboer som er negative til tilstrømmingen og de nye og fremmede menneskene de må forholde seg til. Her har menigheten en jobb å gjøre.

– Nå er det rett tid for menighetene å reise seg og snakke om medmenneskelighet! Her kan vi være synlige på en god måte, og holde konfliktnivået nede. Flyktningstrømmen utfordrer vår materialisme og delvis vår fremmedfrykt, og det blir det lett bråk av. Nå trenger vi en samlet kirke som i by etter by sier velkommen, og aktivt tar imot de nyankomne. Vi tror at det er mulig med «Hver flyktning-en fadder» og at det er den beste måten å stilne egoistisk politisk spill og ulike former for fryktspredning, sier Høyland.

Han har en konkret utfordring til slutt: Hva hvis alle de nyankomne flyktningene fikk innbydelse til å spise hjemme hos en oss, i et norsk hjem? Meld deg og dine til vivilhjelpe.no om du vil bli med å gjøre Stavanger til den beste byen å være flyktning i. Om du leder et annet sted, stjel alle ideene og gi oss kamp om å bli beste by – vi tar konkurransen!

 

Denne artikkelen er i kategorien Diakoni, Gudstjenesteliv, Internasjonalt og tagget , , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *