Egil Hovland in memoriam

Egil Hovland fotografert i forbindelse med 80-årsdagen sin i 2004. (Foto: Lars O. Flydal)

Egil Hovland er et navn korsangere og kirkegjengere gjennom flere generasjoner nikker gjenkjennende til. Nylig døde den produktive salmekomponisten, og teksten under kan gjerne brukes i menighetsblad.

I dag retter vi oppmerksomheten mot den komponisten som har flest melodier både i den nåværende salmeboken og i den som blir tatt i bruk i vår kirke Første søndag i adventstiden i år, nemlig Egil Hovland. 5. februar døde Hovland, han ble 88 år gammel.

En av de største
Nettutgaven av Store norske leksikon er allerede oppdatert. Der kan man lese følgende: «Egil Hovland var en av de betydeligste, mest allsidige, mest produktive og hyppigst fremførte norske komponister i nyere tid.» Han er en av dem som har aller flest verk registrert i TONO.

Det begynte med pølser…
Hovland var først utdannet pølsemaker for å overta en familiebedrift, men valgte altså likevel en annen retning. Etter høyeste kirkemusikalske utdannelse med fremragende karakterer studerte han komposisjon i Norge, Danmark, Italia og USA. Han var hele sitt yrkesaktive liv organist i Glemmen kirke i Fredrikstad. Det gjorde korvirksomheten og musikklivet i Glemmen til et begrep i hele landet.

Kongelig oppdrag
Hovland har skrevet store verk, symfonier, konserter, operaer, korverk, orgelmusikk og mye mer. Ofte var det heftige debatter om Hovlands modernistiske verk. Men det mange husker med stor begeistring, er musikken til signingen av kong Harald og dronning Sonja i Nidarosdomen i 1991. Egil Hovland brukte mye tid og krefter på å være med i arbeidet med å utforme gudstjenesten i vår kirke, og da selvsagt først og fremst musikken. Denne delen av Hovlands verk er i flittig bruk hver eneste uke. Stikkord er at han fornyet den gamle motett-formen og den bibelske salmen, men størst betydning har det at han har gitt oss et vell av vakre og meget sangbare salmemelodier. Mange lesere vil trolig gjenkjenne Fylt av glede over livets under og Måne og sol.

Nyskapende musikk
Mange år er gått siden norske menigheter i 1965 opplevde de første Hovland-koralene: Se universets Herre, Himmelske Far, du har skapt oss og noen til. Det er nesten vanskelig å gjenkalle den forfriskende følelsen av noe nytt og annerledes de gav den gangen. Siden har Hovland skapt et musikalsk rom for oss, med solide vellagede melodier, med modernistiske, men likevel lettsyngelige melodier som Lukk opp kirkens dører og Vær i sinn som Herren og med mange romantiske og innsmigrende melodier.

Favoritten Måne og sol
Da Hovland i et stort intervju ved sin 80-årsdag ble spurt om hvilke av alle de mange komposisjonene han anså for den betydeligste, pekte han uten å nøle på en av de aller minste, nemlig Måne og sol. Grunnen er at generasjon etter generasjon har lært denne enkle melodien som barn, og tatt den med seg inn i voksenlivet. På den måten har de gjennom den svenske forfatteren Britt G. Hallqvists (1914-97) tekst fått med seg det grunnleggende av kristentroen. Denne lille sangen er en av de mange fruktene av det usedvanlig kreative samarbeidet gjennom mange år mellom de to kunstnerne Hallqvist og Hovland.

Når Egil Hovlands store skapergjerning nå er fullført, kjenner hele kirken i vårt land på stor takknemlighet.

Teksten er skrevet av Åge Haavik, seniorrådgiver i Kirkerådet.

 

Denne artikkelen er i kategorien Gudstjenesteliv, Kultur og tagget , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *