Bønn for flyktninger 19. juni

Tragedie til havs. (Foto: Italian Navy/AFP/Getty images)

Tragedie til havs. (Foto: Italian Navy/AFP/Getty images)

Den 20. juni er FNs flyktningdag. Menigheter i Den norske kirke oppfordres til å markere dette ved å be for flyktningsituasjonen på søndagens gudstjenester 19. juni.


Det er om lag 60 millioner mennesker på flukt verden over, og i fjor ble det registrert 1,2 millioner asylsøkere i Europa. Men ferden til sikkerhet er farefull. FN anslår at 3770 mennesker druknet i Middelhavet i 2015, og så langt i år har allerede 2856 menneskeliv gått tapt i Middelhavet. Nedenfor ligger noen forslag til bønner og ressurser som kan tas i bruk:

Bønn for flyktning-situasjonen
Herre, da din Sønn var et nyfødt barn, måtte Maria og Josef flykte fra hjemlandet for å berge livet til den lille. Din Sønn levde sine første år som et flyktningbarn. Som voksen tok han stadig parti for fremmede, utstøtte og forfulgte.
 
Nå ber vi deg for alle dem som er på flukt i dag. La oss se din Sønn i hver enkelt av dem, slik at vi på dommens dag kan få høre at det vi gjorde mot en av disse, gjorde vi mot din Sønn.
(Kirkerådet, nov 2015)

Forbønnen kan gjerne kombineres med en symbolhandling, for eksempel stilhet eller musikk med mulighet til å tenne telys og sette dem i et vannkar eller på noen stener for å minnes de som har mistet livet på havet eller i ruiner.

Se forslag til inngangsord, salmeforslag og flere bønner i bønnemateriellet utviklet til Menneskerettighetssøndagen 2015 eller i det internasjonale materialet fra Churches Commission for Migrants in Europe.

Norges Kristne Råd arrangerer minnemarkering for flyktninger som har druknet i Middelhavet mandag 20. juni kl. 11-12 i Oslo domkirke. Arrangementet er åpent.

Denne artikkelen er i kategorien Kommunikasjonsarbeid.

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *