Vanskelig med barn i kirkeasyl

Utenfor Johanneskirken i Bergen i oktober 2011, til sammen 15 menn som ikke ville forlate kirken etter gudstjenesten. (Foto: facebook-siden til Asylmars 2011)

Dersom barn tas med i kirkeasyl, skal bekymringsmelding leveres inn og barnevernet vurdere situasjonen. Det er det klare rådet fra NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere.

En konsultasjon om kirkeasyl i Krypten i Oslo domkirke skulle gi innblikk i hvordan man håndterer kirkeasyl. Mellomkirkelig råd og Oslo kirkelige fellesråd arrangerte samlingen for om lag 50 deltakere, og formålet er å se om kirken gir riktige råd når kirkeasyl oppstår. Forrige veiledning om tema kom for 15 år siden. Mange menigheter har opplevd at deres kirke har blitt tilfluktssted siden den gang.

NOAS’ generalsekretær Ann-Magrit Austenå deltok på konsultasjonen, og hun var krystallklar i sitt syn på kirkeasyl.

NOAS' generalsekretær er særlig opptatt av barn situasjon når de havner i kirkeasyl. (Foto: Kirkerådet)

-NOAS har stor forståelse for mennesker som opplever at de er i en fortvilt situasjon. Kirkeasyl kan i noen tilfeller forhindre tvangsretur, men det løser i seg selv ikke det grunnleggende i en vanskelig situasjon. NOAS anbefaler aldri kirkeasyl.. Og særlig for barn er dette belastende. Derfor skal Barnevernet kobles inn om det skjer.

NOAS mener det er helt nødvendig med en egen og uavhengig vurdering av barns situasjon når de blir trukket med inn i kirkeasyl. Og dersom små barn havner i langvarig kirkeasyl er det særlig viktig at de får barnehageplass, så de ikke blir helt isolert fra samfunnet. Hun utfordrer også kirken til å etablere kontakt med Barneombudet for å se på hvordan disse situasjonene med barn i kirkeasyl skal håndteres.

Sultestreik gir ekstra belastning
Generalsekretæren har flere råd å gi til menigheter som opplever at noen søker tilflukt i deres kirke. Noen av kirkeasylantene har i sin desperasjon også valgt å sultestreike.

-Vær nøktern og ekstremt realistisk i dialog med de sultestreikende, de må forstå at de aldri oppnår noe annet enn eventuelt en ny behandling av sin sak ved å sultestreike. Det som skjer, er jo at asylantene undergraver sin egen styrke og evne til å jobbe med sin egen sak når de blir stadig svarere, og det er kontraproduktivt. Ingen får opphold på den måten. Det er flott at kirken er engasjert og har medarbeidere som bryr seg om sin neste, å møte noen ansikt til ansikt er alltid bra. Men det hjelper lite hvis dere ikke er realistiske når det gjelder hva man kan oppnå ved kirkeasyl.

Her kan du lese mer om hva Den norske kirke tidligere har uttalt om kirkeasyl, og finne veiledningen som ble utgitt i 1998.

 

Denne artikkelen er i kategorien Barn og unge, Diakoni og tagget , .

En kommentar til Vanskelig med barn i kirkeasyl

  1. Tilbaketråkk: Norsk Organisasjon for Asylsøkere - NOAS i nyhetene

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *