Årets juleaksjon

Helene Bøksle har sammen med Soul Children spilt inn den nye versjonen av Tenn lys, med fem vers. (Foto: Kristin Morseth/Kirkens Nødhjelp)

Helene Bøksle har sammen med Soul Children spilt inn den nye versjonen av Tenn lys, med fem vers. (Foto: Kristin Morseth/Kirkens Nødhjelp)

Kirkens Nødhjelp vil i årets juleaksjon fokusere på at flere barn skal vokse opp. I tillegg har de utfordret Eyvind Skeie til å lage et nytt vers til Tenn lys-salmen, og her er ressurser til menighetenes julefeiring.

Et barn er født, ufattelig sårbart og med et uendelig potensial. Skal hun vokse opp og løse kreftgåten, starte sin egen bedrift eller bli verdens beste lærer? Det vet ingen. Vi vet bare at hun først må overleve barndommen sin.
Tradisjonen tro danner juleevangeliet rammen om Kirkens Nødhjelps juleaksjon, under overskriften «Et barn er født».

Mushaneti Soko ble født 10. juli 2016 på fødeavdelingen som Kirkens Nødhjelp har bygget ved Lunjika helsesenter sammen med Malawis kirkelige helseforening. (Foto: Kristine Flyvholm/Kirkens Nødhjelp)

Mushaneti Soko ble født 10. juli 2016 på fødeavdelingen som Kirkens Nødhjelp har bygget i Malawi.  (Foto: Kristine Flyvholm/Kirkens Nødhjelp)

De siste 25 årene har verden lyktes i å halvere barnedødeligheten. Men det er fortsatt langt fram til vi når bærekraftsmålet om å få slutt på dødsfall som kan forhindres blant nyfødte og barn under fem år. I fjor døde 5,9 millioner barn før de rakk å fylle fem.
Den magiske femårsdagen
– Å fylle fem år er som å krysse en bro, sier Vinjeru Mhango, en ung jordmor som er utdannet med gjennom vårt helseprogram i Malawi, og som leder fødeklinikken ved Lunjika helsesenter.
Sammen med norske menigheter jobber Kirkens Nødhjelp for at alle barn skal få en trygg fødsel, helsetilbud, rent vann, god ernæring og trygghet, slik at flere kan fylle fem.

Nytt vers til «Tenn lys»
Til årets aksjon har Eyvind Skeie skrevet et femte vers til «Tenn Lys». Om denne utfordringen sier han:
– Det var spennende å bli utfordret av Kirkens Nødhjelp til å lage et nytt vers på «Tenn lys. Jeg måtte tenke litt på hva jeg kunne si med disse fire ekstra linjene. Hva er annerledes nå enn da sangen ble skrevet? Det er ikke nok at vi «bare» tenner lys i seg selv. Vi må også gjøre noe. Vi må handle. Det gjør Kirkens Nødhjelp og derfor var det fint å kunne skrive dette verset nettopp i denne sammenhengen.
Helene Bøksle og Oslo Soul Children har spilt inn Tenn Lys på nytt, med det femte verset.

Verset er slik:
Tenn lys for livets rikdom, for jord og luft og vann!
Tenn lys for fred og vennskap, for barn i alle land!
Må ingen være redde og mangle hjem og brød!
Tenn lys og håp i verden mot fattigdom og nød!

Nye ressurser til menighetene
Eyvind Skeies refleksjoner til det nye verset, singback av Tenn Lys til barnekoret og video fra nyinnspillingen finnes på Kirkens Nødhjelps ressurssider for jul.

Til julegudstjenesten har Karen Margrete Kilane, trosopplærer i Oddernes menighet og skribent skrevet to innspill til preken, en for et voksent publikum og en som er mer barnevennlig.
For menigheter som ønsker å løfte fram sitt globale, diakonale arbeid gjennom hele adventstiden, har Kirkens Nødhjelp laget et enkelt opplegg med bønner og lystenning som vi har kalt «Sammen tenner vi det femte lyset».
Alle ressursene beskrevet i denne saken kan du finne på Kirkens Nødhjelp sine ressurssider for jul.

Denne artikkelen er i kategorien Barn og unge, Diakoni, Gudstjenesteliv, Internasjonalt og tagget .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *