Action 2015 – sammen for klima

Unge snakker gjerne med store "bokstaver" når de møter landets politiske toppsjef. (Foto: www.action2015.no)

Unge snakker gjerne med store «bokstaver» når de møter landets politiske toppsjef. (Foto: www.action2015.no)

Action2015 er nå lansert: 15 15-åringer fikk 15 minutter med Erna – der målet er å påvirke statsministeren til større innsats for vårt klima.

Sist torsdag, den 15. januar, var det klar tale fra de utvalgte ungdommene: Nesten en milliard liv står på spill når verdens ledere møtes til forhandlinger om klima og utvikling i år. Vi trenger en ambisiøs statsminister i disse forhandlingene!
– Det var en fantastisk mulighet til å kunne påvirke hennes valg i tiden framover. Det ble et vellykket og innholdsrikt møte. Det virket som at hun tok til seg det vi sa, sier Karoline Schau som er aktiv i URO, Plan Norges ungdomsorganisasjon.

Utdanning viktig for klima 
Karoline utfordret Erna til å sørge for at de nye bærekraftsmålene sikrer utdanning for alle barn, spesielt jenter, og at verdens ledere må sikre kvaliteten på utdanningen.
– Uten utdanning vil ikke verden klare å avskaffe fattigdom. Jeg sa at jeg ønsker at Erna skal ta opp dette når hun skal forhandle om nye bærekraftsmålene, sier Karoline.

1 000 000 000 menneskeliv på spill
2015 er et skjebneår for nesten en milliard mennesker, når verdens ledere i løpet av året skal forhandle om en mer rettferdig og bærekraftig verden. Dette viser ferske tall fra Center for International Futures ved University of Denver.

Ifølge konservative anslag av det beste utfallet av forhandlingene om nye utviklingsmål og klimaavtale i 2015 kan antall mennesker som lever i fattigdom bli redusert til 360 millioner i 2030.

Det verste utfallet av forhandlingene kan føre til at antall mennesker som lever i fattigdom øker til 1,2 milliarder. Altså står 886 millioner menneskeliv på spill.

Lover heiarop
– Dette er ikke bare våre krav, sa Sebastian Sahl fra Natur og ungdom under møtet med Erna. – Dette er kravene til ungdommer i Afrikas Horn som mister livsgrunnlaget sitt på grunn av tørke, og til folk på Filippinene som blir drevet på flukt på grunn av flom. Grip sjansen i 2015, Erna. Vi skal heie på deg hvis du våger å være ambisiøs på vegne av vår framtid.

action2015_logo_284Global kampanjelansering
Action2015 er en global kampanje og lignende møter mellom ungdom og politiske ledere skjedde i mange land den 15. januar, blant annet Storbritannia, India, Nigeria, Tanzania, USA og Uganda. Over 1000 organisasjoner i mer enn 120 land er med på kampanjen som er støttet av blant annet Malala Yousafzai, Bono, Desmond Tutu og Bill Gates foundation.

Action2015 er en plattform for å samle og koordinere allerede eksisterende initiativ rettet mot de nye utviklingsmålene og ny klimaavtale – som begge skal framforhandles i år. Action2015 har ingen egen politisk agenda, men deltakere kan presentere sitt budskap på nettportalen, med linker til egne nettsider.

– 2015 er året for modige politiske handlinger. Nå samler millioner av mennesker seg over hele verden under action/2015-kampanjen for å inspirere sine leder til å sikre framtiden for barna våre. Vi har store forventninger til Erna Solbergs innsats for å få enighet om ambisiøse utviklings- og klimaavtaler i år, sier Gunvor Knag Fylkesnes, talsperson for Action2015 i Norge.

Les mer på www.action2015.no og bruk hashtagen #action2015

Følg Action2015 i sosiale medier:
Facebook: https://www.facebook.com/action2015norge
Instagram: @action2015nor
Twitter: @action2015nor

Denne artikkelen er i kategorien Barn og unge, Forbruk og rettferd, Internasjonalt og tagget , , .

Si din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *